About Me

header ads

Maksud Sistem Komputer1) Sistem Komputer atau Komputer bermaksud satu sistem yang boleh menerima data, memprosesnya dan menghasilkan maklumat.

2) Terdapat berbagai jenis komputer pada hari ini, bermula dari sistem ringkas seperti kalkulator untuk kegunaan peribadi hinggalah sistem yang rumit seperti superkomputer yang boleh digunakan oleh beribu orang pada satu masa.

3) Pada asasnya, setiap komputer akan menjalankan tiga aktiviti iaitu INPUT (menerima data), PROSES (memproses data) dan OUTPUT (mengeluarkan maklumat).

4) Contohnya, apabila kita menggunakan kalkulator untuk mencampur dua nombor, kita akan memasukkan nombor pertama (1), menekan simbol campur (+), memasukkan nombor kedua (2) dan menekan simbol hasil (=). Kalkulator kemudiannya akan memaparkan hasilnya (3). Ketiga-tiga aktiviti INPUT, PROSES dan OUTPUT terlibat di dalam contoh ini.

5) Pada hari ini, kegunaan komputer tidak terhad setakat mencampur nombor. Terdapat berbagai jenis komputer yang dicipta untuk memenuhi keperluan seharian manusia. Contohnya, kita menggunakan Laptop untuk menaip surat, Tablet untuk melayari internet dan SmartPhone untuk berkomunikasi dengan rakan-rakan.

6) Dalam ketiga-tiga contoh sistem ini (Laptop, Tablet dan SmartPhone), Laptop merupakan satu sistem komputer yang sangat penting kerana kebanyakan urusan kerja pejabat mahupun rumah dapat dipermudahkan dengan bantuannya. Ringkasnya, kita akan mendapat banyak kelebihan dan peluang sekiranya kita mahir menggunakan Laptop.


Post a Comment

0 Comments