About Me

header ads

Maksud Internet


Maksud Internet | Erti Internet | Pengenalan Internet
Tahukah anda siapakah yang memulakan Internet?
Tahukah anda ada rahsia Internet di dasar lautan dunia?
-
1) Internet adalah istilah yang merujuk kepada jaringan rangkaian komputer sedunia.

2) Konsepnya pertama kali dicuba pada tahun 1969 dan dibuka untuk komersil pada tahun 1995.
Baca selanjutnya Infografik tentang sejarah Internet.


3) Talian Internet yang utama dihubungkan melalui laut. Tiada siapa yang benar-benar memiliki keseluruhan talian ini. Sebaliknya setiap pihak bekerjasama membantu menjaga talian ini sepanjang berada di dalam kawasan sempadannya. Contohnya, di Malaysia, syarikat Telekom Malaysia membantu menyediakan prasarana (infrastructure) yang secukupnya untuk membolehkan pengguna negara ini berhubung melalui Talian Internet.Di samping perhubungan melalui laut, Internet juga dihubungkan melalui perkhidmatan satelit.
4) Perhubungan Internet sangat popular pada hari ini kerana sebab berikut:

4.1) Pengguna boleh berhubung dengan kenalannya yang jauh beribu batu dalam masa beberapa saat sahaja.

4.2) Pengguna boleh berada di mana-mana sahaja asalkan lokasi tersebut berada di dalam kawasan poin akses internet (Internet Access Point). Di Malaysia, kita boleh akses menggunakan talian Unifi, P1, YES ataupun mobile data seperti yang disediakan oleh CELCOM, DIGI, MAXIS dan lain-lain.

4.3) Pengguna boleh berhubung pada bila-bila masa kerana Talian Internet ini aktif sepanjang masa.

4.4) Terdapat aplikasi yang banyak dan pelbagai yang boleh menepati keperluan pengguna.

4.5) Kaedah sambungan ke Internet telah dipermudahkan pada hari ini sehinggakan orang kebanyakan yang tidak tahu tentang Teknologi Rangkaian (Network Technology) dapat melakukannya sendiri. Contohnya, apabila seseorang membeli Telefon Pintar (Smart Phone), sim card yang dipasang pada telefon tersebut sudah diperkuasakan untuk mengesan isyarat mobile data yang disediakan oleh pengendali rangkaian seperti CELCOM dll. Manakala Telefon tersebut pula sudah dipasang dengan Pelayar Web (Web Browser) dan Aplikasi Emel di mana pengguna hanya perlu belajar beberapa langkah sahaja untuk melayari laman web atau menghantar mel elektronik.


-Post a Comment

0 Comments