About Me

header ads

Maksud World Wide Web (WEB)


Maksud World Wide Web | Erti World Wide Web | Pengenalan World Wide Web


-
Tahukah anda maksud World Wide Web atau Web?
Adakah Web dan Internet itu sama?
-

1) World Wide Web atau singkatannya Web adalah istilah yang merujuk kepada koleksi dokumen elekronik yang boleh ditemui apabila kita menghubungkan komputer kita ke rangkaian Internet.

2) Adakalanya sesetengah pengguna menyamakan Web dan Internet. Namun demikian, secara teknikalnya kedua-dua istilah ini berbeza. Internet adalah berkaitan dengan rangkaian komputer manakala Web adalah berkaitan dengan perkongsian dokumen elektronik.

3) Dalam konteks Malaysia, saya suka menggunakan perumpamaan Lebuhraya dan perhentian Rehat dan Rawat (R&R). Lebuhraya membolehkan kita bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain. Di sepanjang lebuhraya terdapat beberapa perkhidmatan seperti parkir, stesen minyak dan R&R. Adalah tidak betul jika kita mengatakan "R&R itu adalah Lebuhraya" kerana kedua-duanya mempunyai peranan berbeza. Tetapi lebih tepat jika kita mengatakan "R&R adalah sejenis perkhidmatan yang boleh didapati apabila kita menggunakan Lebuhraya". Kita tidak akan dapat menggunakan R&R melainkan masuk dahulu ke dalam laluan Lebuhraya.

"Web adalah sejenis perkhidmatan perkongsian dokumen elektronik yang boleh didapati melalui Rangkaian Internet"
4) Terdapat istilah lain yang bersangkutan yang anda perlu tahu dan faham untuk membolehkan anda mengambil manfaat dari Web iaitu...
4.1) Internet (rujuk nota sebelum ini)
4.2) Web (nota ini)
4.3) Web Site
4.4) Web Page
4.5) Web Browser
4.6) Web URL atau Web Address
4.7) Hyperlink


Kita akan bincangkan istilah di atas dalam tajuk yang lain.


Post a Comment

0 Comments