About Me

header ads

Mengapa Ribuan Warga China Berhijrah Ke Malaysia?

Malaysia sedang mengalami "gelombang ketiga" penghijrahan Warga China - selepas kemasukan abad ke-15 dan ledakan perlombongan bijih timah pada abad ke-19


.

[Famili] Mengapa Ribuan Warga China Berhijrah Ke Malaysia?


Paul Ying Qian, 32, pertama kali mencuba durian ketika berusia 10 tahun di bandar asalnya Hunan (湖南), China. Seorang sahabat keluarga telah menghantar ibunya buah tersebut, yang kemudianya digemari oleh seluruh keluarga. Paul mencuba durian lagi ketika dia belajar di Australia, tetapi ia mahal dan tidak sesuai untuk menjaga daya ingatannya.

Sekarang dia tinggal di Malaysia tempat peminat Durian, tetapi bukan buah yang membawanya ke sini. Ia adalah cuaca sederhana, udara bersih dan campuran nilai-nilai Asia dan infrastruktur Barat. "Sangat mudah untuk menyertai budaya di sini, dan tidak berasa seperti orang luar. Bangsa-bangsa yang berlainan dapat hidup dengan baik, dan ia agak dekat dengan China - jauh lebih dekat daripada Australia. Pendidikan ini baik, dan negara ini mengekalkan wajah tradisionalnya sambil mengalami perkembangan. Kembali ke rumah musim sangat dramatik dengan musim panas yang sangat panas dan musim sejuk yang sangat sejuk. Rakyat Malaysia sangat mesra. Saya rasa ini adalah tempat yang baik untuk generasi akan datang. "

Paul Ying Qian dan isterinya berpindah dari China ke Malaysia sebagai sebahagian daripada program Home My Second Malaysia pada tahun 2009. Kedua anaknya dilahirkan di Malaysia.

Paul, yang mendapat kediamannya menerusi program Malaysia My Second Home (MM2H), adalah salah satu daripada ribuan yang telah menetap di bawah skim ini. Beliau telah berada di sini sejak tahun 2009, dan dua anaknya, berusia satu dan tiga tahun, dilahirkan di Malaysia.

"Saya bepergian di sini dan China, menghabiskan kira-kira empat bulan setahun di bandar saya Wuhan (武漢) untuk menjaga perniagaan keluarga. Isteri saya Sophy tinggal di Malaysia dengan anak-anak, "katanya.

Dia mengenali Malaysia melalui bapanya, yang mengembara ke rantau ini pada masa mudanya.

"Dia pergi ke Singapura, Thailand, Malaysia. Dia suka yang terbaik dan berpindah ke sini ketika dia lebih tua. Selepas saya menamatkan ijazah sarjana muda di Australia, saya datang ke sini untuk pengajian MBA dan tinggal di sini. Ibu bapa saya sebenarnya tinggal di bangunan yang sama seperti saya, "katanya, menunjuk ke menara tinggi di belakangnya yang tersemat di pinggir bandar mewah Mont Kiara, Kuala Lumpur.

Paul dan keluarganya selesa di ibu negara, walaupun dengan klausa tanpa kerja MM2H. Urus niaga hartanah dan urusan perniagaan borongnya di China membolehkan beliau menyokong keluarganya, sementara dia juga melabur dalam industri hotel Malaysia. Dan pada masa lapangnya, dia dan keluarganya melancong, pergi ke syurga makanan Pulau Pinang atau Langkawi.

Walaupun Malaysia mempunyai sejarah penderaan migran, terutamanya pelarian dan pekerja asing, mereka yang berada di bawah skim MM2H dianggap "ekspatriat", kumpulan elit, berpendapatan tinggi.
Skim ini membolehkan pemohon yang berjaya melangkaui perjalanan ke Malaysia dan juga pelbagai insentif dan pengecualian cukai. Walau bagaimanapun, ia mempunyai kriteria kelayakan yang ketat juga: aset cair sebanyak 350,000 ringgit Malaysia (HK $ 615,000) kepada 500,000 ringgit, deposit tetap dan harga minimum untuk membeli harta untuk membendung spekulasi.

Pada tahun 2016, lebih daripada 1,000 orang Cina mendaftar untuk skim ini, melarikan diri dari musim dingin yang sejuk dan tahap pencemaran berbahaya di negara mereka - 43.9 peratus daripada pemohon Cina, dengan Jepun yang kedua pada 9.2 peratus.

Cina telah menunjukkan minat yang paling tinggi dalam skim ini. Perangkaan kerajaan rasmi meletakkan bilangan pemohon Cina yang berjaya pada 7,967 dari 2002 hingga 2016, daripada 31,732 pemohon yang berjaya dari seluruh dunia - 25.1 peratus daripada bahagian tersebut.

Malaysia sedang mengalami "gelombang ketiga" penghijrahan Cina - selepas kemasukan abad ke-15 dan ledakan perlombongan bijih timah pada abad ke-19 - hari ini yang tidak terhad kepada peserta MM2H sahaja, tetapi juga termasuk pekerja asing, beberapa daripadanya tidak didokumentasikan. Sebilangan pekerja migran biasanya bekerja di sektor berkemahiran rendah seperti pembinaan atau kilang. Baru-baru ini, 127 warganegara China dibundarkan oleh Jabatan Imigresen Sarawak dan 16 daripadanya tidak mempunyai dokumen perjalanan yang sah.

Kebanjiran migrasi China ini datang pada masa hubungan kaum di Malaysia menjadi lebih rumit daripada sebelumnya, dengan pilihan raya umum - sentiasa masa yang baik untuk isu bangsa dijadikan bola sepak politik - menjulang. Pada tahun 2015, protes pro-Melayu dengan sentimen anti-Cina menarik kemarahan Duta Besar Huang Huikang, yang mengatakan China tidak akan mengabaikan "pelanggaran terhadap kepentingan negara China atau pelanggaran hak dan kepentingan undang-undang rakyat China dan perniagaan", lapor media .

Walau bagaimanapun, pemohon MM2H mengetepikan kebimbangan itu, kerana mendapati keramahan daripada rakyat Malaysia yang mereka temui. Memandangkan banyak masa yang berlainan di antara China, di mana mereka berurusan dengan tanggungjawab perniagaan, dan Malaysia, sebarang kebimbangan mengenai ketegangan kaum berkurang kerana mereka mempunyai tempat lain untuk pergi.

Hu Xiaolong, 65, berpindah ke Malaysia dari Shanghai untuk tinggal lebih dekat dengan anak perempuannya selepas dia berkahwin dengan seorang rakyat Malaysia. Sebelum menyertai program MM2H, dia tidak boleh tinggal lebih lama daripada sebulan.

"Saya kini menghabiskan beberapa bulan di Shanghai dan beberapa bulan di Malaysia melawat anak perempuan saya. Saya mendapati Malaysia tempat yang bagus untuk warga tua, jadi saya dan isteri saya membeli apartmen di Kuala Lumpur, "katanya.

"Kuala Lumpur maju dengan baik dan semuanya masih murah. Lebih murah daripada Shanghai. Saya telah mengembara ke lebih daripada 30 buah negara dan saya rasa Malaysia sesuai untuk saya. Cina boleh hidup harmoni dengan orang Melayu dan India di sini. Tiada konflik di kalangan kumpulan etnik yang berbeza. "

Satu-satunya masalah, katanya, adalah apabila isterinya cuba memesan makanan dengan perkataan bahasa Inggeris yang terhad. "Tetapi itulah sebabnya dia biasanya pergi untuk bufet".

Hu berkata beliau telah meminta rakan-rakan untuk menjual hartanah mereka di China dan berpindah ke Malaysia.

"Saya memberitahu rakan bahawa jika dia menjual apartmennya di Shanghai, dia boleh membeli rumah mewah di Kuala Lumpur dan masih ada wang yang tinggal. Rakan saya enggan, mengatakan bahawa lingkaran sosialnya masih di China. Tetapi sesetengah rakan sedang mempertimbangkan skim rumah kedua dan mereka mahu datang ke sini untuk melihat. "

Hu Yiqing, 48, jatuh cinta dengan laut ketika dia melawat ibu saudaranya di pulau Pulau Pinang. "Anda dapat melihat laut dari rumahnya. Kami dari Shanghai dan ia jarang mempunyai pangsapuri pemandangan laut di Shanghai. Beliau memberitahu kami mengenai skim ini, sebaik sahaja kami kembali ke China, kami segera mula memohon ... Kami memfailkan semua kertas kerja pada bulan Mei dan pada Ogos kami berpindah ke Pulau Pinang. "

Getaran belakang Pulau Pinang menjadi tarikan Hu dan suaminya, yang menjalankan syarikat perkhidmatan kewangan. Mereka tidak terkongkong lagi dengan lalu lintas buruk dan kualiti udara yang buruk di Shanghai.

Beliau berkata suaminya membahagikan masa antara Pulau Pinang dan Shanghai. "Jika kita mempunyai sambungan internet yang lebih baik suami saya akan tinggal sepanjang tahun. Tetapi sekarang, kita masih tidak mahu kembali ke China, "katanya, sambil menambah bahawa pasangan dan anak mereka diintegrasikan ke dalam kehidupan tempatan dengan cepat kerana jumlah rakyat Malaysia yang berbahasa Cina di Pulau Pinang.

"Terdapat begitu banyak orang Cina yang boleh mengintegrasikan ke dalam masyarakat dengan mudah. Rakan-rakan saya dari ibu bapa Cina di sekolah antarabangsa atau Cina dari gereja-gereja tempatan. "

Hu berkata anaknya boleh pergi ke sekolah antarabangsa untuk setengah harga Shanghai. "Kualiti pendidikan agak sama - sebenarnya, saya suka sekolah antarabangsa di Pulau Pinang lebih baik. Di Shanghai, walaupun anda belajar di sekolah antarabangsa, anak-anak masih didorong oleh guru untuk belajar dengan susah dan bersaing antara satu sama lain. Saya tidak bersetuju dengan cara mengajar mereka. "

Dia telah memuji skim ini kepada rakan-rakannya, ramai yang kini memohon.

"Banyak orang Cina datang ke Pulau Pinang. Sukar untuk kanak-kanak mendaftar di sekolah antarabangsa sekarang. Semuanya penuh. "

Pensyarah Maurice Choy, 55, meninggalkan Hong Kong untuk Malaysia kerana cuaca dan kos sihat yang berpatutan. Memancing, berenang dan badminton berada dalam senarai keutamaannya.

"Saya pergi ke Malaysia berkali-kali sejak 20 tahun yang lalu untuk bekerja dan bercuti, dan saya dapati Pulau Pinang tempat yang bagus untuk bersara. Saya membeli apartmen di sana beberapa tahun yang lalu dan memohon skim ini. Bulan ini saya akan menetap secara tetap di Malaysia bersama isteri saya.

"Malaysia adalah lebih murah daripada Hong Kong. Sangat mudah bagi kita untuk memiliki kehidupan yang berkualiti tinggi dengan pencen kita. Cuaca juga baik. Saya sebenarnya berhijrah ke Kanada 10 tahun yang lalu tetapi terpaksa kembali kerana saya tidak terbiasa dengan cuaca sejuk. Cuaca di Pulau Pinang adalah baik sepanjang tahun. "

Walaupun kecenderungan Malaysia ke arah xenofobia dan hubungan kaum yang kadang-kadang tegang - balik Cina (kembali ke China) dan apa lagi Cina mau (yang lebih banyak yang dikehendaki oleh orang Cina) adalah kadang-kadang dilemparkan ke masyarakat Malaysia-Cina - para pendatang ini kelihatan terlindungi daripadanya semua atau tidak mengalami ketidakpuasan seperti itu. Ramai peserta MM2H memuji Malaysia kerana keramahannya.

Walau bagaimanapun, sesetengah rakyat Malaysia tertanya-tanya bagaimana negara mendapat manfaat daripada program ini. "Dari segi kesan budaya, jujurnya bergantung pada bagaimana penduduk China yang masuk berperilaku dalam suasana sosial. Tidak akan ada impak ekonomi yang besar melainkan jumlah yang banyak masuk dengan modal yang mencukupi untuk melabur dalam perniagaan, "kata Hafidz Baharom, 34, bekas ketua komunikasi untuk Majlis Tindakan Ekonomi Melayu.

Akauntan Tarsem Singh, 31, berkata bahawa kerana ambang harta minimum MM2H adalah tinggi, kebanyakan pemohon program hanya dapat membeli rumah yang tidak dapat dicapai untuk kebanyakan rakyat Malaysia. Minimum termasuk 2 juta ringgit Malaysia di Selangor dan 1 juta Ringgit Malaysia di Kuala Lumpur. Di Pulau Pinang, di pulau itu adalah 1 juta ringgit Malaysia untuk sebuah kondominium dan 3 juta ringgit Malaysia untuk hartanah mendarat.

"Saya tidak pasti bagaimana kami mendapat manfaat, selain daripada pemaju hartanah yang menjual rumah mahal mereka," kata Singh, sambil menambah bahawa keutamaan imigresen harus memberi tumpuan kepada pendatang muda dan mahir untuk merangsang penciptaan kekayaan dan menghalang aliran darah. Ini disuarakan oleh penganalisis bebas Khoo Kay Peng: "Kebanyakan yang datang ke sini adalah pesara atau menjalankan perniagaan yang lebih kecil. Individu bernilai tinggi yang tinggi memilih AS atau Australia dan negara-negara OECD [Pertubuhan untuk Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan] yang lain. "

Walaupun MM2H adalah program yang baik, peguam Ong Yu Jian, 35, berkata bahawa ia perlu dipantau dengan dasar yang menghalang pertumbuhan tiruan. Negeri rumahnya, Pulau Pinang, baru-baru ini menaikkan harga minimum bagi warga asing yang membeli harta benda.

"Dalam jangka masa pendek, ia meningkatkan pertumbuhan dan membuat nombor pada mana-mana kertas ekonomi kelihatan baik. Akan tetapi potensi perdagangan jangka panjang mungkin adalah perpindahan penduduk kita sendiri dari segi pijakan ekonomi dan pembangunan negara. Sekiranya orang Cina berbuat demikian, ia boleh menyebabkan kebencian dan ketegangan, "katanya.

Namun Ketua Pemuda Persatuan Cina Malaysia Chong Sin Woon menolak kemungkinan ketegangan kaum, dengan mengatakan bahawa permusuhan itu adalah domain minoriti kecil ekstremis.

"Ia adalah kumpulan kecil radikal yang menyuarakan isu ini. Umumnya kita menerima pendatang-pendatang ini. "

Penganalisis Hwok-Aun Lee, seorang rakan kanan di Institut Pengajian Asia Tenggara, bersetuju dengan ini untuk menilai bias berdasarkan kedudukan ekonomi.

"Sayangnya, manusia cenderung mendiskriminasikan pendatang mengikut kelas, melihat para peserta yang berkelayakan dan kaya dengan lebih baik.

"Pada masa yang sama, pendatang yang mewah juga boleh membenci kebencian. Saya ingin melihat penekanan yang lebih besar terhadap hak asasi manusia dan maruah, saling menghormati dan menghargai kepelbagaian, dan usaha sedar untuk mengelakkan pengasingan kumpulan atau kumpulan yang terpisah dari masyarakat, "katanya.

Faisal Hazis, Pusat Pengajian Asia Universiti Kebangsaan Malaysia memberi amaran bahawa rakyat Malaysia mungkin "tidak selesa dengan orang asing yang datang ke Malaysia dan berpotensi menjalankan perniagaan atau makan ke pasaran. Sekiranya ini berlaku, ia boleh menjejaskan hubungan antara rakyat Malaysia - tanpa mengira bangsa - dan rakyat China. "

Dan walaupun program itu menjanjikan peluang pelaburan bersama dengan kos kehidupan yang lebih rendah dan pendapatan luar pesisir cukai, banyak peserta, seperti suri rumah Zhang Wei, 40, hanya mahu ruang untuk bernafas.

"Kami pernah tinggal di Beijing. Kualiti udara sangat buruk sehingga dua anak saya tidak dapat menghabiskan banyak masa di luar rumah. Sekarang anak-anak saya boleh menghabiskan banyak masa di luar rumah. Mereka gembira, jadi saya. "

Ogos lepas dia menetap di Putrajaya, ibu negara pentadbiran, selepas memutuskan terhadap AS kerana jarak dari China di mana suaminya mempunyai urusan perniagaan.

Malaysia, katanya, lebih baik untuk hidup daripada bekerja atau pelaburan.

"Beberapa rakan saya mempunyai perniagaan di Malaysia sehingga mereka mahu tinggal di sini, seperti kawan yang menjalankan syarikat pelancongan yang mengkhususkan diri dalam membawa pengantin wanita Cina di sini untuk berbulan madu," katanya.
"Tetapi saya tidak fikir persekitaran perniagaan di sini sangat bagus dan saya tidak melihat peluang pelaburan yang baik. Apabila kita membuat keputusan untuk melabur, kita perlu membandingkannya dengan China. Jika ada peluang, kami akan melabur - tetapi kami masih mencari. "


Sumber:
https://www.scmp.com/week-asia/geopolitics/article/2080869/why-are-chinese-moving-malaysia-thousands
.

Post a Comment

0 Comments